10 saveta za savrsene palacinke

10 saveta za savršene palačinke

Zamislite ovo

✨ Savršeno svetlo smeđa, klasična, pahuljasta palacinka leži pred vama, čeka da bude pojedena - nakon što je naravno prvo uslikate. ✨

Pravljenje besprekornih palacinki je umetnost. A vi ste umetnik koji rukuje mutilicom za ukusan stek svitanja. Ali to nije lak zadatak.

Iskreno, svi smo bili tu, gledali u svoje tiganje, razmatrali svoje postojanje i pitali se zašto se naša smesa ne prestaje lepiti za tiganj - ili još gore - otkrivajući da je vaša palacinka zagorela!!

Imamo dobre vesti koje se nadvijaju nad horizontom; otkrivamo naših 10 najboljih saveta za pripremu savršenih palačinki, tako da možete zaboraviti stres i umesto toga uživati u potpunom zadovoljstvu doručka.

Savet 1: Smesa u akciju! Ali ne previše.

Mešajte smesu za palacinke samo dovoljno da navlaži suve sastojke. Kada su suvi sastojci vlažni, prestanite sa mešanjem i dajte tom zglobu predaha - čak i ako postoje mali grudvice.

Grudvice se formiraju zato što brašno sadrži gluten, lepljivu supstancu koja se aktivira kada postane mokra i meša. Ako se gluten previše izmeša, postaje tvrd, gumast i neukusan.

Nemojte brinuti zbog grudvica; one će nestati kada budete pekli svoje palacinke!

Savet 2: Mešajte dodatke!

Mi puno pričamo o našim omiljenim dodacima za palacinke, ali dodaci su još jedan zabavan dodatak koji može dodati raznolikost ukusa vašem već ukusnom steku.

Bobice, banane, cimet, vanila, čokoladni komadići, pa čak i kobasice ili slanina. To su vaše palacinke, zato budite kreativni!

Ko ne voli dobro iznenađenje u svakom zalogaju?

Savet 3: Bez žurbe.

Pustite svoju rešetku ili tiganj da se zagreje oko pet minuta pre nego što sipate smesu za palacinke na njegovu vrelu površinu.

Znamo da ste uzbuđeni, ali strpljenje je ključno ovde.

Zašto tiganj treba da bude vruć? Zato što ako nije, vaše palacinke će postati tvrde u teksturi nakon što se previše dugo peku. Pazite, ako je tiganj previše vreo, vaša palacinka će imati sirovu sredinu.

Našli smo idealnu temperaturu na srednje visokom nivou, ili otprilike 190°C. Testirajte svoju rešetku tako što ćete kapnuti nekoliko kapi vode na površinu tiganja; kapi treba da se malo igraju pre nego što ispare.

Savet 4: Izaberite svog borca: gusta ili retka smesa?

Nanesite smesu deblju - ili tanju - u zavisnosti od vaših preferencija. Gušća smesa će napraviti gušće palacinke. Retka smesa daje palacinkama lakšu teksturu.

Savet 5: Ne mutite svoju baricu.

Ne zaboravite na ulje!

Napravite malu baricu ulja na svojoj rešetki ili tiganju i umesto da je razmazujete da obuhvati svaki centimetar, sipajte smesu za palacinke direktno u sredinu barice.

Ulje će okružiti ivice i napraviti vaše palacinke hrskavim i ukusnim.

Ako želite da budete štedljivi, sprej za kuvanje je dobar izbor, ali ne dodaje ukus i ne čini ivice hrskavim. Druge opcije, kao što je puter će pomoći da vaša smesa ne zalepi.

Savet 6: Lovite taj savršeni oblik?

Mi volimo palacinke svih oblika i veličina. Ali tajna savršenog složaja palačinki koje su sve iste veličine? Merica!

Predlažemo da svaku palačinku pravite sa 1/3 ili 1/4 šolje smese na vrućoj rešetki. Ali ako ne želite palačinke iste veličine, onda jednostavno ih procenite po oku!

Savet 7: Nema dvostrukog okretanja

Prevrtanje palačinki previše puta čini ih suvim. I kao eksperti za palačinke, dozvolite nam da vam prvi kažemo da ne želite suve palačinke!

Palačinke su spremne za okretanje kada smesa počne da pravi mehuriće i ivice počnu da se podižu. Pogledajte ispod podignutog ruba da biste odredili kada je svaka palacinka spremna za okretanje - znaćete kada postane zlatno smeđa.

Jednostavno budite strpljivi i pustite svoje palačinke da se peku.

Savet 8: Niste Hulk - zato molimo, ne gnječite.

Gnječenje palačinke je ozbiljan greh u izgubljenoj veštini okretanja palačinki!

Postoji široko rasprostranjena zabluda među okretanjem palačinki da će pritiskanje palacinki sa spatulom pomoći da se brže ispeku i eliminiše mogućnost sirove sredine.

Ovo nije tačno! Ponavljamo, OVO JE NEISTINA.

Topao vazduh unutar palacinke pomaže da se efikasnije ispeče. Prinudno pritiskanje spatulom jednostavno izbacuje vazduh iz vaše palacinke i poništava sav trud koji ste uložili u stvaranje savršeno lagane i pahuljaste palačinke.

"Hulk ne gnječi."

Savet 9: Neki vole vruće... zapravo, svi vole.

Ako pečete palačinke za veću grupu i nećete ih služiti vruće sa rešetke, najbolji način da održite palacinke toplim je da ih postavite u jednom sloju na pleh za kolače i stavite pleh u toplu rernu.

Nemojte slagati palačinke jedne na druge ili ih pokrivati folijom jer će postati gnjecave, što je još manje privlačno od konzumiranja hladnih palacinki.

Savet 10: Odbacite male porcije!

Ili drugim rečima, nemojte štedeti na dodacima.

Mi volimo da budemo kreativni sa dodacima za palačinke jer opcije su beskrajne. Neke od naših omiljenih uključuju pravi puter, voćni sirup, topli javorov sirup, sveže bobice, čokoladne komadiće, pire od jabuka, puter od orašastih plodova, banane i jogurt.

Go big or go home, zar ne?

Back to blog